Ostatni moment na oszczędności w branży produkcji spożywczej

Branża spożywcza w obecnym czasie mierzy się ze wzrostem kosztów produkcji. Biorąc pod uwagę wzrosty cen produktów rolnych oraz ciągłą presję wynagrodzeniową firmy zmuszone są do podniesienia cen swoich produktów.

Obecna sytuacja wymusza szukanie oszczędności. To dobry moment do przejrzenia kosztów ubezpieczeń społecznych, które rosną wraz z kosztem wynagrodzeń. Jedną ze składek, którą warto przenalizować w obecnym roku jest składka wypadkowa. Przy budżecie wynagrodzeń rzędu 60 mln firma, która płaci składkę w wysokości stopy dla branży spożywczej (1,47% podstawy jej wymiaru) w obecnym roku składkowym może zaoszczędzić nawet 260 000 pln rocznie.

Produkcja artykułów spożywczych wiąże się z wypadkowością oraz licznymi czynnikami środowiska pracy, które wpływają na wysokość składki. Firmy coraz częściej prowadzą świadomą politykę tego obszaru. Obecny rok przynosi zmiany legislacyjne, które należy przeanalizować również w stosunku do historycznych danych przekazanych organom administracji publicznej.

Do weryfikacji tego obszaru skłaniają jeszcze dwa elementy. Zmiany legislacyjne, które wchodzą w życie z 1 stycznia 2022 r. wraz z nowelizacją ustawy o ubezpieczeniach społecznych z 24 czerwca 2021 r. uniemożliwią już niebawem odzyskanie nadpłaconych składek za wcześniejsze okresy.  W tych latach składka dla branży była wyższa niż obecnie i wynosiła od 2006 r. do 2018 r. – 1, 73% podstawy jej wymiaru.