Branża spożywcza to jedna z niewielu gałęzi polskiego przetwórstwa, która w 2020 r. utrzymała względnie stabilny poziom produkcji. To trend, który utrzymuje się pomimo trwającej pandemii. Przetwórstwo żywności jest jedną z zaledwie 9 (na 22) gałęzi polskiego przetwórstwa, które w ciągu 12 miesięcy od wybuchu pandemii (marzec 2020 r. – luty 2021 r.) odnotowała wzrost wartości produkcji sprzedanej (+2% RdR). Według danych GUS w sektorze produkcji spożywczej w Polsce w 2021 roku zatrudnionych było prawie 400 000 pracowników.
Wyzwania branży spożywczej
Branża produkcji spożywczej mierzy się z wieloma wyzwania mającymi istotny wpływ na wskaźnik cash flow i EBITDA. Zmieniające się otoczenie biznesowe i prawne wymuszają konieczność skupiania się na projektach generujących oszczędności i podnoszących efektywność kosztową organizacji. Wpływ na tę sytuację mają m.in.:
- wzrost wynagrodzenia minimalnego,
- wysoka inflacja,
- wzrost kosztów produkcji,
- silna presja na wzrost wynagrodzeń wśród pracowników.
Narzędzia obniżające koszty
Opierając się na danych ZUS, tylko w 2019 r. na kontach płatników widniało ponad 2,5 mld zł nadpłat. Bazując na naszym doświadczeniu, zauważamy, że branża produkcji spożywczej jest sektorem o wysokim potencjale oszczędnościowym w zakresie kosztów ubezpieczeń społecznych.
Nowe przepisy Ustawy o SUS z 24 czerwca 2021 r. wkrótce ograniczą możliwość składania korekt deklaracji rozliczeniowej do 5 lat wstecz. To już ostatni moment, aby odzyskać oszczędności jeszcze na starych zasadach tj. dla ponad 10 lat wstecz w ramach przewidzianego przepisami okresu przejściowego. Rok 2022 upłynie pod znakiem umiejętnego zarządzania kosztami pracy.
Warto zainteresować się tą tematyką i uzyskać dodatkowe korzyści dla swojej organizacji. Istnieją bowiem sprawdzone rozwiązania analityki kosztów pracy, które pozwalają w modelu success fee obniżyć koszty średnio o kilka procent wartości całkowitego rocznego budżetu wynagrodzeń.
O szczegółach mówią nasi eksperci:
Zachęcamy do umówienia bezpłatnej konsultacji z naszymi ekspertami.